Több weboldal is megosztotta az alábbi videót, ilyen vagy hasonló szöveggel:
Egyelőre csak a kínai tescóban készítik így télen, amikor nem terem meg még a fóliában sem a káposzta és a saláta. Kicsit durva, hogy hol tart a mai világ, már zöldségeket is képesek vagyunk porból előállítani, hihetetlen.
"Kicsit durva", hogy a sztoriból semmi sem igaz, ráadásul ennek a lenyomozásához nem is kellett volna semmi mást csinálni, csak elolvasni a videó alatti leírást.
Gujo town in Gifu prefecture of Japan is the place where technology of making these ultra-realistic food samples used to show menu in Japanese restaurants began. These samples are made out of plastic, wax and other materials, and then painted. It is also possible to try making some simple samples by yourself.
Vagyis műanyagból, viaszból és egyéb anyagokból készítik el a nagyon valósághű ételmásolatokat, ezzel "megelevenítve" és bemutatva az étterem étlapját. Az így elkészült ételek tehát nem ehetők, és nem kerülnek ki boltok polcaira.
Itt is ugyanaz az eset áll fenn, mint az sokszor már korábban előfordult, hogy csak azért hiszünk el egy másik kultúráról szóló álhírt (pl: a kínai baba leves), mert nem ismerjük eléggé a kultúrát és egyébként is, mindent kinézünk belőlük.