Időnként mindig felbukkan, hogy a gyorséttermi (általában a McDonald's-os) hamburgerek a sok tartósítószertől, meg azért mert az egész nem más, mint műanyag, egyszerűen nem rohadnak el, nem penészednek meg. Az egész még 2010-ben indult el, amikor Sally Davies fotográfus egy fotósorozatán azt akarta megörökíteni, ahogy egy Happy Meal menü szépen az enyészeté lesz. Ám legnagyobb megdöbbenésére a hamburger félév után sem volt hajlandó megpenészedni. A képeket persze minden gyorsétteremlánc ellenes weboldal felkapta és gyorsan bejárták az Internetet.
Azóta előkerült már 14 éves hamburger is Utah államból, David Whipple tulajdonából is. Az esetről először a Daily Mail számolt be, idehaza pedig először a Bors Online hozta le a sztorit.
“A tartósítószerek hatására a burgeren sehol egy penészfolt, sehol egy gomba, ráadásul még csak romlott szaga sincs. Az egyetlen dolog, ami történt, hogy az uborka szétmállott. A sokkoló eredményt Whipple unokái nevelésében is használja, amikor a gyerekek gyorskaját követelnek, megmutatja nekik, mennyire egészségtelen ez az étel”
Azonban a cikkek minden esetben eléggé szenzációhajhászok: azt felejtik el, hogy nem csak a tartósítószer miatt nem penészedhet meg a hamburger, hanem például egyszerűen azért, mert kiszárad, elveszíti az összes nedvességét, ami pedig már nem biztosít ideális közeget a penészgombák megtelepedésének. Tipikus esete az "argumentum ad ignoratiam" (nem tudás, mint érv) érvelési hibának: semmi más okról nem tudok, ami ezt okozhatná, tehát csak az az egyetlen magyarázat lehetséges.
Azóta többen (A Hamburger Today, Youtube videó, Burger Blog - McMould Project) is kísérleteztek a hamburgerekkel, és az eredmény mindig ugyanaz volt: zacskóba zárva a hamburger nem tud kiszáradni, megtartja nedvességét és így ugyanúgy képes megpenészedni, mint bármi más; függetlenül attól, hogy gyorséttermi, vagy saját készítésű hamburger, vagy hogy volt-e benne saláta vagy sem.
Az A Hamburger Today bloggerét idézve:
For all of you McDonald's haters out there: Don't worry. There are still plenty of reasons to dislike the company! But for now, I hope you'll have it my way and put aside your beef with their beef.
Vagyis, aki utálja ezt a céget (meg úgy am-block en bloc a gyorsétterem láncokat) az ezer másik okot is tud találni arra, hogy utálja, és felesleges ilyen tudománytalan rágalmakkal előállni.
Olvasnivaló még: Urbanlegends.hu